середу, 20 грудня 2017 р.

Книга 1. Розділ 1

Вже мабуть рік виношую ідею написати книгу про гроші. Отак деколи прийде думка, що мені не було кому розказати як все влаштовано - можливо я зробив би менше помилок. Через зайнятість, пишу небагато, як правило по дорозі в офіс. То ж навіщо чекати ідеального - найкращий час починати сьогодні.

  Книга 1. Розділ 1.

"Любі мої дітки! Коли я пишу цю книгу, ви ще маленькі, але вже взаємодієте з матеріальним світом і починаєте розуміти, що в ньому є сила, яку дорослі назвали гроші.
Поки що вона пов'язана з цукерками і морозивом, але водночас не заважає хотіти дрон, жовте ауді, корабель чи вертоліт. Ви вже підозрюєте, що все можливо, лиш поки не знаєте як.
Дозвольте проговорити частину того, що я дізнався за 20 років ділового досвіду. Якщо мені вдасться направити вас в зрозуміліше фінансове русло і уникнути хоча б основних невдач, буду задоволений.
Скільки і де я вчився, ніхто навіть не говорив що таке гроші, не те що як їх заробляти багато. Стандартна формула "вчися-підеш працювати-пенсія" виглядала, як норма. Це зараз повно інформації про "кейси", як люди досягали успіху. Та й достатньо простих спостережень, де однолітки стають спортсменами, рок-зірками чи підприємцями, заробляючи мільйони доларів.
Отож, з чого почати. Мабуть з основ.
Що ж таке ті гроші? Хтось каже засіб обміну, накопичення, товар, хтось - енергія. Історія грошей сягає коріннями в сиву давнину, коли незручність матеріального обміну змусила шукати альтернативу. Уявіть сучасного бізнесмена, який везе з собою на ділову зустріч металеві сокири, закладені хутрами звірів, в дипломаті бісер, а в заначці мушлі каурі. Коли з'явились перші металеві гроші - особливе місце в них зайняли срібні і золоті монети. Значно пізніше прижилися паперові гроші, які ми поки що маємо як основні.
Чому поки що? Бо незручно. Камазами готівку, як втікаючий президент, возити ризиковано. До того, спробуйте дізнатися, хто має право друкувати гроші, хто відповідає за обмеження кількості, курс і з чого формується їх вартість.
А от електронна валюта -надзвичайно зручний, і швидкий спосіб розрахунку. Питання лиш надійності і безпеки. Надійність вирішилася  криптовалютою з геніально простим алгоритмом, де всі операції записуються в кожному з гаманців усіх учасників. Я гадаю, що за цим майбутнє. Безпека обмежена доступом до власного акаунту і низькою ймовірністю краху всієї системи.
Проте яка б не була валюта, важлива не її кількість, а вартість. Тобто скільки можна за неї купити в даний момент часу. І тут доходимо до самої суті - насправді людям потрібні не гроші, а їхня вартість. В моєму дитинстві тричі змінюввлась валюта в країні - були радянські рублі, перехідні карбованці, до них купони і нарешті гривня. Мій тато розказував, як дали декілька днів на обмін при обмеженій кількості в одні руки. Якийсь дядько з сусіднього села бігав до каси, стаючи в черзі багато разів, щоб поміняти всі свої заощадження. В результаті виявилося, що сума сягала мільйона. Люди в селі переймалися - звідки? А я думаю, скільки в результаті залишилося. Чи встиг потім знову обміняти, чи збереглася вартість тих грошей? Чи можливо вдалося перевести в товар, землю чи нерухомість?
Крім того, я народився в країні, де бути багатим було заборонено. Зараз це звучить як нонсенс, але тоді мільйони наших предків було знищено саме через приватну власність і волелюбність.
Коли самі гроші - не цінність, то що тоді? Подумайте добряче, згадуйте скільки можна за них купити колись і тепер.
Якщо дійшли до висновку, що цінність варта формувати лише таку, щоб збереглась і примножувалась в майбутньому - це перший фундаментальний висновок.
То ж яку ціль варто поставити на початку фінансової подорожі?"