понеділок, 22 березня 2021 р.

Найдешевший електромобіль

Саме таку мету я ставив більше 2х років тому, коли шукав спосіб придбати електрокар. 

Колись уже пробував бути ближче до природи і перевів свій дизельний двигун на олію (Біодизель. Доробка дизельного автомобіля), але все рівно залишаються масла, фільтри, купа зайвих деталей, які потрібно замінювати. А старі, звичайно, відправляються на смітник. Пригадую, коли допомагав організовувати першу в області швидкісну зарядку для електромобілів, викопували під неї траншею для кабелів. І на глибині 40 см був цілий пласт землі, просоченої чорним відпрацьованим машинним маслом. Кажуть, там була колись автомайстерня.

Тому далі розглядаю тільки авто з електричним двигуном. Шукав серед стандартних варіантів типу Nissan Leaf, Chevrolet Volt, BMW i3, KIA Soul EV, так і зовсім невідомі, навіть перероблені зі звичайних на електричні. Пошук робив на наших ресурсах Auto.ria OLX, RST, також на польському otomoto.pl і німецькому mobile.de (де часто інформація подана правдиво), а багато авто в поляків потрапляли саме від німців, часто з косметичним ремонтом і прихованими недоліками.

В результаті завдяки тому, що працював з клієнтом, який займався авто, вийшли на закритий аукціон, де продають машини, що завершили свій гарантійний період. Саме такий підійшов мені у Франції. На жаль не пригадую вже назву, але є компанія, яка має договір з Поштою Франції на продаж парку авто, який оновлюють кожні 5 років. Саме там натрапив на електрички, де і виходило найменше по ціні. Якраз готувалась партія з 20и машин і можна було наперед придивитись до лоту, за який можна торгуватись. Стартова ціна на всі була 3200 євро. Вибрав найкращий стан і довгу базу, виглядав так:


Проте в процесі торгів ціна виросла до 3900 євро, а я на більшу суму не розраховував. Довелось торгуватись за наступний варіант, який вдалось завершити ціною 3600 євро і приблизно через місяць я зміг отримати довгоочікувану мрію:

Доставку пообіцяли оптимальну по ціні, щоб я не хвилювався. А даремно, бо "пригоди" тільки почались. Оформлення тривало непристойно довго, майже півроку. За той час вона пожила декілька місяців на митниці, де виявилось, що пільги на реєстрацію діють тільки на пасажирські авто. А моя вантажна. Як варіант - можна було переобладнати її в Польщі і завезти до нас як пасажирське авто. Але машина вже тут і по правилах потрібно було сплатити 30% податку від оціночної вартості. І ще тоді окремо за документи на переобладнання. А щоб фізично вирізати і вставити в авто вікна, вмонтувати пасажирські сидіння з пасками безпеки, познімати наклейки, потрібно було забрати її з митниці, а там якраз запущена кампанія пільгового розмитнення євроблях і водії займали живу чергу на декількасот метрів, випалюючи тони пального на боротьбу з морозом. 

І коли всі необхідні операції було зроблено - остання стадія перед видачею техпаспорта і номерів було проходження сертифікації. Вичекав чергу і там, але авто забракували через "забагато пошкоджень". Саме тому можна було брати перший варіант авто, бо ремонт вийшов в результаті не менше. Але справився і з цим. Сертифікат видали, номери є, техпаспорт також, але поки що не на мене, бо купляли авто на посередника, юридичну особу. В фінальних розрахунках отримав суму на доставку авто: 2000 доларів. Ось тобі і опимально. В результаті з усіма витратами загальна вартість Renault Kangoo 2013 року з документами і переобладнанням на пасажира вийшла більш ніж вдвічі вищою за ціну купівлі на аукціоні.

То ж якщо ви ще досі не передумали заморочуватись з таким варіантом купівлі одного з найдешевших електомобілів, підсумуємо:

  1. купуєте на аукціоні Франції (або скандинавських країн, там як правило червоного кольору) самі або в перевіреного продавця. Якщо потрібен кондиціонер - вибирайте рестайл варіант
  2. транспортувати також можна самому, якщо є бажання і час (авто має бути на ходу, зарядка 5-6 год на кожні 100 км )
  3. переобладнуєте авто на пасажирське до в'їзду в Україну
  4. оформляєте зразу на себе, берете розписку про передачу коштів посереднику
  5. якщо не хочете заморочуватись - можна купити готове в Україні, наприклад в м.Городок Львівської області завжди є декілька десятків таких авто на вибір. Одна з переваг - можна на місці поміряти зношеність батареї (СОХ), бажано щоб було вище 90%.


На фото процес зарядки в мороз -15. 
 
З переваг:
  • машина дуже тиха, дітки автоматично засинають хвилин за 10 :) 
  • немає специфічних запахів бензину/масла 
  • в гаражі чи на стоянці виключений варіант підтікання масла з двигуна (там є тільки 600 грам масла для однієї рухомої частини в електродвигуні)
  • зовсім немає викидів, в гараж заїжджаємо без ризику, що діти надихаються випарами палива
  • вартість зарядки на 100 км приблизно 40 грн 
  • звичайні автозаправки як правило дозволяють безкоштовно підзарядитись
  • є можливість доставити батарею, в короткій базі ставлять як правило замість запаски, в довгій - можна вирізати місце між другим рядом сидінь
  • досить швидко розганяється, під педаллю акселератора є кнопка, яка витискає максимум (для обгону)
  • є екорежим, економить приблизно 10% заряду батареї
  • є автоматична рекуперація двигуном. По відчуттях - повертає 20-30% заряду в батарею в залежності від дороги
  •  виявилась досить надійною, як і очікувалось. З ремонту тільки дрібні речі в салоні і заміна шин 2 рази на рік
  • з часом виховує схильність до повільного, безпечного стилю їзди.
З мінусів:
  • ліміт швидкості 130 км/год (більше і не було потреби)
  • відносно малий запас батареї (22кВт), вище середнього розхід на 100 км (прибл 17кВт*год)
  • відсутність швидкої зарядки, максимум 16А, це 3,3 кВт*год. 
Беручи все це до уваги, ми щасливо відїздили 40 тис км за два роки і завжди доїжджали всюди, куди планували.

Немає коментарів:

Дописати коментар